Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » 7 dingen die in een Chinees huis niet mogen ontbreken

7 dingen die in een Chinees huis niet mogen ontbreken

Terwijl het grootste deel van het leven zich afspeelt in het restaurant, hebben de meeste Chinezen ook een huis waar ze naartoe gaan na weer een avond werken. Van buiten is ieder huis natuurlijk hetzelfde, maar er zijn een aantal artikelen waar een Chinees niet zonder kan. Ook al is het maar omdat je oudere familieleden hebt die nog wel eens over de vloer komen...

  1. Slippers

Je komt binnen, doet de deur achter je dicht en trekt je jas uit. ‘Ho-ho-ho, niet zo snel! Je moet eerst nog je schoenen uit doen. Je wilt toch niet zomaar alle viezigheid van buiten in je huis hebben? Hier, heb je een stel plastic slippers waar je op kunt lopen.’

  1. Een waterkoker

‘Welk huishouden kan nu niet zonder water koker?’ zul je denken, maar de waterkoker heeft nog een extra toepassing voor Chinezen. Niet alleen kun je de bekende blaadjesthee en instant-noodles klaarmaken, veel oudere Chinezen drinken graag alléén het hete water. Zelfs al staat het kwik boven de dertig graden, er gaat niets boven een kopje heet water – goed voor de yin-yang.

  1. Kruidenmengsels

Bij de Aziatische supermarkt of de toko koop je zakjes zoete oplosthee voor een paar euro en voor nog iets meer heb je ook Chinese hoestdrank die meer weg heeft van een soort dikke stroop. Ziek zijn was nog nooit zo lekker geweest!

  1. Volle flessen drank

Ook Chinese volwassen geven elkaar nog wel eens een fles sterke drank cadeau, meestal cognac. Toch blijven de flessen nog vele jaren ongeopend in de glazen kast liggen. Waarom zou je een hele fles openmaken als je aan één, hoogstens twee wijntjes al eraf ligt?

  1. Een Chinese rijstkoker

Je hebt dingen waar je rijst in doet en aanzet en je hebt rijstkokers. Het eten kan dan nog zo lekker zijn, maar als de rijst niet goed gestoomd is, dan kun je beter een pizza bestellen. Als olie het zwarte goud is, dan is rijst voor Aziaten het witte. Net zoals eskimo’s vijftig woorden voor sneeuw hebben, kent het Chinees zelfs een apart woord voor ongekookte rijst (米 mǐ) en gekookte (饭 fàn). 

  1. Familieportretten

Kleine lijstjes, hele afdrukken, geen enkele kamer mist een foto waarop de familie op staat.

  1. Een piano

Het zou je maar verbazen hoeveel Chinese kinderen piano spelen. ‘Je weet maar nooit of ze misschien talent hebben’, kun je de ouders al horen denken.