Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Waarom hebben alle Chinezen een restaurant?

Waarom hebben alle Chinezen een restaurant?

  ‘Hebben jouw ouders ook een restaurant?’ is een vraag die je als Chinees-Nederlandse geregeld krijgt van vreemden. Niet gek, want voor zover ik weet zitten de meeste Chinezen in Nederland net als mijn familie ook daadwerkelijk in de horeca. De waardering voor lekker eten is echt iets typisch voor Chinezen. Zelfs voor iets simpels als het ontbijt gaat in China het fornuis aan. Toch komen de “typisch Chinese gerechten” zoals de babi-pangang en foe-yong-hai van veel dichter bij dan de meesten denken – Nederland.

  Het ontstaan van de Chinees-Indische keuken

  Toen de voormalige kolonie Nederlands-Indië onafhankelijk werd, ontstond een grote stroom militairen en Indische Nederlanders die verzot waren geraakt op het veel smaakvollere eten daar. Begrijpelijk; dan is stamppot met rookworst weer even wennen. Helaas was de echte Indische kookkunst in Indonesië met haar volk achtergebleven, dus zag het beperkte aantal Chinezen, waarvan er in die tijd al een aantal aanwezig waren, hun kans schoon.

  Het kleine aantal restaurateurs kopieerde vanuit hun eigen Chinese keuken de Indonesiërs en men paste hier en daar ook de smaak extra op de Nederlanders aan (probeer in Azië maar eens een grote omelet met zoetzure saus te vinden). Dit was een groots succes – een gat in de markt – en in de jaren daarop kwamen steeds meer Chinezen naar Nederland, als kok of om zelf een restaurant te beginnen.

  Inmiddels heeft elke stad en elk dorp wel een Chinees restaurant in de buurt. Het is simpelweg een terrein dat de Chinese Nederlanders zelf hebben ontgonnen, maar we zijn nu ook een paar generaties verder. Naar verluidt is de verwachting dat de Chinees-Indische restaurants langzaamaan net als het Chinese accent van de huidige generatie gaan verdwijnen, dus geniet nog van je rijsttafel nu het nog kan.

  [Afbeelding: Rudolphous, Wikipedia CC BY-SA 3.0]