Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » 5 redenen om je eigen site te maken

5 redenen om je eigen site te maken

Afgelopen week las ik een artikel genaamd ‘Hoe ongelukkiger, hoe vaker op sociale media’ (FD 5/4). En, alsof het zo moest zijn, zag ik later ook dat de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) in het geheim burgers via sociale media heeft gevolgd (NRC 9/4).

Ik ben zelf gelukkig een tijd geleden al gestopt met het volgen van sociale media. Afgezien van de kookfilmpjes en manga-reviews op YouTube, gebruik ik het alleen nog maar om mensen op de hoogte te stellen van nieuwe blogs.

In deze blog wil ik daarom uitlichten waarom ik als creatieveling met Aziatische roots wat afstand heb genomen van sociale media en in plaats daarvan me op mijn eigen site ben gaan richten.

Een creatieve uitlaatklep

Zoals gezegd schaar ik mezelf onder het wat creatievere deel van de bevolking. Mijn handen gaan jeuken als ik een tijdje niets geproduceerd heb en daarnaast ben ik gewoon een nerd. Voor mij is een site dus ideaal, zowel om content op te plaatsen, als iets waarop ik naar hartelust kan sleutelen en nieuwe snufjes kan installeren. 

Het optuigen van een site hoeft trouwens helemaal niet technisch en complex te zijn. Zelf heb ik gewoon bij Mijndomein calvingu.nl gekocht, een bestaand WordPress-thema geïnstalleerd en dat zoveel mogelijk aangepast naar mijn wensen. Je kunt dit inmiddels zelfs automatisch doen. Een beetje zoals Hyves voor gevorderden dus.

Geen streven naar perfectie

Op sociale media word je – bewust of onbewust – de hele tijd geconfronteerd met perfectie. Iedereen laat alleen de mooiste kanten van zichzelf en/of diens werk zien, doch nooit de mislukte projecten of sombere dagen (op een enkeling na).

Heel logisch dat men dat doet, want waarom zou je jezelf slechter neerzetten dan de rest? Maar als dat alles is wat je online ziet, dan ga je als contentmaker vroeg of laat jezelf met anderen vergelijken en onrealistische doelen stellen. Op een gegeven moment denk je alleen maar aan: Waarom kan ík geen foto’s maken die honderden likes krijgen? Waarom ben ík niet de hele wereld aan het rondreizen?

Stop daar onmiddellijk mee, en als je Aziatische ouders hebt, denk dan: Waarom ben je jezelf met anderen aan het vergelijken? Daarvoor heb je je ouders toch al? (Een inside joke; ik kon het niet laten).

Meer focus op originaliteit

In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, kun je je beter richten op je eigen portfolio, je eigen verzameling van werk dat je hebt gemaakt. Of het nou schrijven, fotograferen of iets compleet anders is.

Als iemand met een Chinese achtergrond, ben ik sowieso altijd heel bewust bezig met de originaliteit van alles wat ik maak. China staat er namelijk bekend om als land waar copyright niet zo gerespecteerd wordt en er veel gekopieerd wordt, dus ik probeer mezelf toch extra te onderscheiden.

Maar ook wanneer je niet meer urenlang zit te scrollen langs wat anderen maken en de populaire trends zit te volgen, zul je op zoek moeten gaan naar échte inspiratie. Kijk bijvoorbeeld eens naar werk van een bepaalde fotograaf uit het verleden, een boek wat je fascineert of een film die je mooi vindt.

Andere platforms ontdekken

Verder kreeg ik voor mijn schrijfsels überhaupt al geen inspiratie van Instagram en Facebook. Dat ligt waarschijnlijk aan het algoritme en de accounts die ik zelf volgde, maar ik kan als alternatief het platform Medium aanraden.

Hierop plaatsen zowel amateurs, als experts over allerlei verschillende onderwerpen hun inzichten en verhalen. De artikelen kunnen lang of kort zijn, maar zoals de meeste online bronnen dat doen, staat er altijd bij hoeveel leestijd een tekst bedraagt. Ook kun je zinnen highlighten en zien welke zinnen door veel andere lezers zijn gemarkeerd.

Het grote verschil met het lezen van kranten, is dat de artikelen niet per se iets met het nieuws te maken hebben, maar me wel op nieuwe kennis en ideeën brengen. Zo zijn er bijdrages over hoe ‘smart contracts’ werken tot mindfulness in fotografie.

Mijn eigen zaak

Ten slotte een reden die in het thema van mijn blog blijft.

De meeste mensen in mijn familie hebben een eigen zaak, al dan niet in de horeca. Zij, maar vooral mijn ouders, raden me regelmatig aan dat ik uiteindelijk iets voor mezelf moet beginnen, hetzij binnen, hetzij buiten mijn studiegebied. Ik heb dus al van jongs af aan het idee meegekregen dat je alleen als ondernemer maximaal geluk en succes kunt bereiken.

Echter, zelfs na mijn bestuursjaar kan mezelf nog lastig voorstellen als leidinggevende van een groep mensen, laat staan een heel bedrijf. Met mijn site heb ik dan toch een beetje het gevoel dat ik dat ‘iets voor mezelf’ alvast heb.

Zo heb ik op mijn site heb ik alles helemaal zelf in de hand. Wat er staat, wanneer het staat en hoé het er staat. In voldoe ik naar mijn idee alsnog een beetje aan het advies van mijn ouders. Althans, in theorie dan; ik verdien er nog geen geld mee. 

Enfin

Nu zijn er vast meer redenen om wél sociale media te hebben, bijvoorbeeld het contact houden met al je verre vrienden en kennissen, en ik kan me voorstellen dat je niet van de ene op de andere dag je account zomaar gaat verwijderen.

Toch zou ik iedereen net als de auteur van ‘Hoe ongelukkiger, hoe vaker op sociale media’ willen aanraden om ieder geval niet meer door elkaars hoogtepunten te scrollen en meer tijd voor elkaar te nemen om één op één te vragen hoe het met de ander gaat.

Mocht je nog meer tips willen voor het opzetten van je eigen site, laat het dan weten in een reactie onderaan!