Ga naar de inhoud
Home » Blogs » 6 dingen die je ontdekt als creatieveling

6 dingen die je ontdekt als creatieveling

  Laatst sprak ik mijn nichtje en pianiste, Yang Yang Cai, toen ik haar hielp met een essay over haar motivatie en ambities als musicus. Gaandeweg ontdekte ik dat muziek maken voor haar een middel is om gevoelens te kunnen uiten, die ze anders lastig vindt om onder woorden te brengen, en om een moment van rust te creëren. 

  Ik zie mezelf meer als student in de eerste plaats en blogger/straatfotograaf in de tweede, dus ik zou mezelf geen artíste noemen. Toch herkende ik me erg in deze ervaring van mijn muzikale nichtje. Bij het schrijven kan ik inderdaad mijn ei kwijt en door op stap te gaan met mijn camera kom ik ook helemaal tot rust.

  Gek genoeg, had ik er zelf nog nooit zo bij stil gestaan dat andere mensen die iets met hun creativiteit doen, het ook zo beleefden. Als dat nog geen motivatie is om je innerlijke creatieveling uit te laten en je passie (verder) te ontwikkelen, heb ik in deze blog nog vijf andere redenen verzameld.

  Je kunt meerdere activiteiten combineren

  Je op iets focussen is goed, maar je hoeft je niet per se tot één bezigheid te beperken. Mijn twee grote passies zijn tot nu toe dus schrijven en straatfotografie. Twee losse hobby’s, die naar mijn ervaring elkaar juist aanvullen en versterken. Zo kom ik tijdens mijn fotowandelingen op ideeën voor mijn blogs en andersom, de foto’s die ik maak, gebruik ik ook weer als uitgelichte afbeelding[1]Het beeld dat je bovenaan elke blogpost en bij de berichten op sociale media ziet staan..

  Wat ik ook wel eens doe, is ergens naartoe hardlopen en mijn camera meenemen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik vooral compacte camera‘s en lenzen heb. Dus vergeet niet om ook met praktische zaken rekening te houden, maar wees ook vooral creatief!

  Je hebt er ook wat aan op werk

  De meeste mensen kunnen hun hobby’s niet direct toepassen in hun dagelijkse werk, maar ik denk dat alles wat je met passie doet wel degelijk een verrijking biedt doordat het helpt om jezelf te onderscheiden. Ik baal er soms van dat ik niet met de andere mannen mee kan praten over de Champions League of de Tour de France, maar als mensen een tekst of een verhaallijn moeten maken, dan weten ze me altijd te vinden.

  Lang heb ik ook getwijfeld over carrière maken en iets doen waar mijn passie ligt, maar ik merk nu steeds meer dat het ook hand in hand kan gaan. Als je over iets gepassioneerd bent, kun je dat gevoel weer vertalen naar andere vlakken.

  Het helpt je connecties maken

  Daarnaast verbindt het ook mensen. Zo kwam ik via een foto die ik had gepost op social media (zie hieronder) weer een oude vriend tegen die ik al heel lang niet meer had gesproken. En blogs kunnen ook gespreksstarters zijn, zeker bij mensen die je werk volgen en die je ook in het dagelijkse leven spreekt.

  Je creëert ook connecties zowel als individu, maar ook als deel van een groep. Zeker in een tijd waarin we voornamelijk thuis studeren en werken, is het goed om zichtbaar te blijven als student en/of Aziatische Nederlander. Nu moet ik zeggen, dat ik zelf nog niet veel Aziatisch-Nederlandse makers ben tegengekomen via het algoritme, maar hoe meer aanbod, hoe beter.

  Herkenbaarheid is een ruim begrip

  Toevallig had ik het ook met Yang Yang erover. Het is niet erg om iets te laten zien van jezelf dat voor andere mensen al bekend is. Het is mijns inziens juist de bedoeling dat mensen, naast nieuwe perspectieven ontdekken, zich ook ergens in kunnen herkennen.

  Wat mij ook heeft verbaasd, is dat zelfs als een ervaring heel persoonlijk is, het toch nog herkenbaar kan zijn voor anderen. Het zit hem soms in de details die een werk universeel maken.

  Het moet echt uit jezelf komen

  Doe vooral iets wat je zélf leuk vindt, en niet wat andere mensen je opleggen of wat de laatste trend is. Om het vol te houden en je passie naar een hoger niveau te tillen, geldt: consistentie is key, en dat kun je alleen bereiken als je iets doet waar je echt je hart ligt.

  Je moet er bij wijze van spreken zelfs bij slecht weer voor naar buiten willen. Eerlijk gezegd, kijk ik juist uit naar wisselvallig weer om moody foto’s te maken, maar dat terzijde. 


  Inmiddels is het al bijna officieel zomer en de vakantie is ook niet meer al te ver. Dus, mocht je dat nog niet hebt gedaan, dan is het nu de tijd om je passie te vinden, zou ik zeggen.

  Voetnoten

  Voetnoten
  1 Het beeld dat je bovenaan elke blogpost en bij de berichten op sociale media ziet staan.