Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Hoe ik de lockdown doorkom

Hoe ik de lockdown doorkom

  Veel jongeren hebben het mentaal zwaar tijdens de lockdown. Het is gek om je te beseffen, maar onderhand zitten we al bijna een jaar in deze situatie. Als internettende twintiger heb ik inmiddels al talloze YouTube-video’s en artikelen voorbij zien komen met tips om deze vreemde tijd door te komen. Bij dezen wil ik ook een aantal van de belangrijkste tips delen die mij helpen om iedere dag uit bed te komen.

  Veel wandelen

  Ik ben nog steeds dol op hardlopen, maar heb echt een hekel aan nat worden van de regen. In het voorjaar en tijdens de herfst lijkt het ook altijd alsof het net begint te regenen als ik de deur uit stap. Ja, ik geeft het toe. Ik ben een mooi-weer-loper. 

  Toch weet ik dat het echt veel beter voor mijn humeur is om elke dag even naar buiten te gaan en wat beweging te krijgen. Daarom is mijn eerste tip om gewoon te gaan wandelen en iets te doen wat doorgaans niet kan bij het hardlopen: namelijk een paraplu pakken.

  Leg jezelf ook niet te veel druk op. Het hoeft geen urenlange wandeling door de duinen of het bos te zijn. Ik weet het, de consensus is dat je elke dag 10.000 stappen moet hebben genomen, maar niet iedereen heeft daarvoor de tijd of gelegenheid daarvoor op een dag, zeker nu met de avondklok. Alle beetjes helpen.

  Blijf fotograferen

  Als fan van straatfotografie mis ik echt de mensen op straat. Ik vind het altijd markant als mensen met een grote boog om mij heen lopen als ik een foto op straat aan het maken ben. Het is natuurlijk heel attent bedoeld dat men niet door mijn beeld wil lopen, maar ik wíl juist dat iemand erdoorheen loopt. Het geeft voor mij veel meer sfeer, emotie en een gevoel van schaal als er iemand in beeld staat, hoe klein dan ook. 

  Nu iedereen binnen zit, is de kans veel kleiner dat je een interessant figuur hebt die je plaatje compleet maakt. Daarom heb ik zelf na lang aarzelen toch maar een statief aangeschaft. Als er geen mensen op straat zijn, dan ga ik zelf maar in het beeld staan. Ik ben ook een beetje gaan experimenteren buiten mijn comfortzone en meer de (plaatselijke) ‘natuur’ ingegaan.

  Schrijven, schrijven en nog eens schrijven

  Mensen die me al langer kennen, weten dat ik een binnenvetter ben. Ik probeer altijd positief over te komen naar buiten toe. Ik geloof dat ik dat vooral heb geleerd door in de horeca te werken, waar je de gasten altijd op hun gemak moet laten zijn en je ook vriendelijk moet zijn als je je zelf niet prettig voelt. 

  Toch zitten we nu allemaal thuis en door al het nieuws om je heen en stress van studie en/of werk, is het goed om je gedachten en emoties een plaats te geven. Naast de mogelijkheid om ’s avonds tijdens het journaal lekker hardop kan ventileren bij mijn zus of mijn moeder over het nieuws van de dag, schrijf – of liever gezegd: type ik ook zoveel mogelijk van mijn gedachten uit. Als bonus heeft het ook nog eens mijn aanslagen per minuut verhoogd!

  Een goede app daarvoor is Reflectly. Het is een soort dagboek waar je iedere dag wat in moet schrijven. Zelf gebruik ik het nu niet meer. Momenteel type ik al mijn losse gedachten op in mijn standaard notities-app, maar het is een fijn startpunt om in de gewoonte te komen. Je kunt ook iedere dag een foto toevoegen. Zo kun je ook een soort verslag maken van jouw coronatijd.

  Variatie

  Je kent vast wel de film Groundhog Day uit 1993. In deze film zit de hoofdpersoon vast in een tijdlus waardoor hij een bepaalde dag steeds opnieuw moet beleven. Veel mensen beschrijven het thuiszitten in de coronatijd ook als zodanig. 

  Ik heb zelf ook gemerkt tijdens periodes waarin ik veel colleges moet volgen of meerdere dagen achter elkaar werk, dat ik dan vergeet welke dag het is. Dit kun je voorkomen door elke dag zoveel mogelijk anders te maken dan de vorige. 

  Daaraan zou ik willen toevoegen: begin bij de meest basale dingen. Zo trek ik elke dag een compleet andere outfit aan en kook ik een ander recept. Ook koop ik steeds een ander brood bij mijn warme bakker om de hoek. 

  Vrienden en familie

  Als laatste, maar niet als minste… Blijf contact houden met de mensen om je heen! 

  Ik moet bekennen dat ik zelf een groot deel van mijn vrienden al lange tijd niet meer fysiek heb gezien en ook niet echt actief ben op WhatsApp of andere sociale media, maar – als jullie dit lezen – weet dat ik wel constant aan jullie denk en ik beloof om vaker van me te laten horen!

  Wat contact met familie betreft (om in het thema van mijn blog te blijven), voor mij als Aziaat is dat niet zo’n grote uitdaging. Dankzij WeChat houden hebben mijn ouders dagelijks contact met al mijn ooms en tantes en tijdens het avondeten krijg ik dan een samenvatting. Het valt mij vooral op hoe ieder gezin het anders aanpakt. Zo is mijn familie in Deventer Chinese series aan het bingewatchen, terwijl mijn oom zijn twee jonge kinderen lesgeeft in ruil voor pianoles van hen.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, als is het maar ter inspiratie of vermaak. Herken jij je hierin of heb meer goede tips? Laat het dan weten in de reacties hieronder!